Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelkaka med pekannötter och saffranspärlsocker

Äppelkaka med pekannötter och saffranspärlsocker är en klassiker i ny skrud. Saftig och lättbakad äppelkaka toppas med knaprigt pärlsocker smaksatt med saffran och punsch.

Äppelkaka med pekannötter och saffranspärlsockerÄppelkaka med pekannötter och saffranspärlsockerÄppelkaka med pekannötter och saffranspärlsocker
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 dlströsocker
  • 2ägg
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 3 mskmjölk

Saffranpärlsocker

  • 1 dlpärlsocker
  • 0,5 påsesaffran- (à 1/2 g)
  • 1 tskpunsch

Topping

  • 4äpplen- –6, små röda
  • 1,5 dlpekannötter
  • 50 gsmör
  • 1 tskkanel- mald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

  2. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och därefter mjöl, bakpulver och mjölk. Bred ut smeten i formen.

  3. Saffranspärlsocker: Lägg pärlsockret i en liten plastpåse och tillsätt saffran och punsch. Gnugga in saffranet i sockret så att det färgas gult.

  4. Kärna ur äpplena och skär i ­klyftor. Stick ner dem i smeten. Grovhacka nötterna och strö över. Hyvla över smöret med en osthyvel så att det täcker hela formen. Strö över kanel och saffranspärlsockret.

  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min. Känn med en sticka, som ska vara torr.

Vad tyckte du om receptet?

Älskar du också att baka?

Gör som allt fler: Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!