Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelkaka med pekannötter och saffranspärlsocker

Äppelkaka med pekannötter och saffranspärlsocker är en klassiker i ny skrud. Saftig och lättbakad äppelkaka toppas med knaprigt pärlsocker smaksatt med saffran och punsch.

Petra Lindstrand
Äppelkaka med pekannötter och saffranspärlsocker
Äppelkaka med pekannötter och saffranspärlsocker
Äppelkaka med pekannötter och saffranspärlsocker
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 dlströsocker
  • 2ägg
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 3 mskmjölk

Saffranpärlsocker

  • 1 dlpärlsocker
  • 0,5 påsesaffran- (à 1/2 g)
  • 1 tskpunsch

Topping

  • 4äpplen- –6, små röda
  • 1,5 dlpekannötter
  • 50 gsmör
  • 1 tskkanel- mald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

  2. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och därefter mjöl, bakpulver och mjölk. Bred ut smeten i formen.

  3. Saffranspärlsocker: Lägg pärlsockret i en liten plastpåse och tillsätt saffran och punsch. Gnugga in saffranet i sockret så att det färgas gult.

  4. Kärna ur äpplena och skär i ­klyftor. Stick ner dem i smeten. Grovhacka nötterna och strö över. Hyvla över smöret med en osthyvel så att det täcker hela formen. Strö över kanel och saffranspärlsockret.

  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min. Känn med en sticka, som ska vara torr.

Vad tyckte du om receptet?

Älskar du också att baka?

Gör som allt fler: Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!