Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelkaka med pekannötter och kola

En ganska enkel äppelkaka blir till vackra bakelser med den läckra kolakrämen.

Josefine Pagander
Äppelkaka med pekannötter och kola
Äppelkaka med pekannötter och kola
Äppelkaka med pekannötter och kola
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 2ägg
  • 160 gströsocker
  • 120 ghonung
  • 130 gvetemjöl
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 tskbakpulver
  • 200 gsmör- smält
  • 100 gpekannötter- hackade
  • 34äpplen

Kolatopping

  • 2 dlsmetana
  • 200 gdulce de leche
  • 1 nypasalt

Garnering

  • gröna blad- t ex atsina, mynta eller citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg, strösocker och honung vitt och pösigt. Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner det i äggblandningen. Tillsätt det smälta smöret.

  2. Häll smeten i en långpanna, ca 25 x 35 cm, och strö över det mesta av pekannötterna. Kärna ur äpplena och skär tunna skivor, gärna på mandolin. Fördela dem över smeten.

  3. Grädda kakan i 20–25 min. Låt den svalna och skär den sedan i bitar.

  4. Kolatopping: Vispa ihop smetana, dulce de leche och salt till en jämn kräm. Fyll en spritspåse med krämen och spritsa den på kakan. Det går även att stryka krämen på kakan. Avsluta med att strö på hackade pekannötter och garnera med gröna blad.

Vad tyckte du om receptet?