Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Äppelkaka med mandelmassa garneras med citron- och kardemummasmul efter gräddning. Servera med grädde eller vaniljsås om du vill.
Sätt ugnen på 175° varmluft. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Riv bittermandeln.
Bryn smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker tjockt och fluffigt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner blandningen i äggsmeten. Blanda ner smör, mandelmassa, citronskal, bittermandel, mjölk, kardemumma och salt.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Stick ner äpplena i sme-ten i ett fint mönster. Grädda kakan mitt i ugnen 30–35 min. Låt svalna innan den lossas från formen.
Garnering: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda det med socker och kardemumma. Strö blandningen över äppelkakan.