Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelkaka med mandelmassa

Äppelkaka med mandelmassa garneras med citron- och kardemummasmul efter gräddning. Servera med grädde eller vaniljsås om du vill.

Äppelkaka med mandelmassa
Äppelkaka med mandelmassa
Äppelkaka med mandelmassa
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4äpplen- Gärna äppelsorten Rubinola
  • 100 gmandelmassa
  • 3bittermandlar- –4
  • 125 gsmör
  • 2ägg
  • 1,5 dlmuscovadosocker- ljust
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1,5 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljsocker
  • 2 mskmjölk
  • 1 tskkardemumma- stött
  • 1 krmsalt

Garnering

  • 1citron
  • 1 mskströsocker
  • 0,5 tskkardemumma- stött
  • mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Riv bittermandeln.

  2. Bryn smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker tjockt och fluffigt.

  3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner blandningen i äggsmeten. Blanda ner smör, mandelmassa, citronskal, bittermandel, mjölk, kardemumma och salt.

  4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Stick ner äpplena i sme-ten i ett fint mönster. Grädda kakan mitt i ugnen 30–35 min. Låt svalna innan den lossas från formen.

  5. Garnering: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda det med socker och kardemumma. Strö blandningen över äppelkakan.

Vad tyckte du om receptet?