Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelkaka med calvados och hasselnötstäcke

Recept på äppelkaka med calvados och hasselnötstäcke. Det glutenfria pajtäcket blir inte knaprigt utan lent och fluffigt. Servera med lättvispad grädde.

Äppelkaka med calvados och hasselnötstäcke
Äppelkaka med calvados och hasselnötstäcke
Äppelkaka med calvados och hasselnötstäcke
Recept på äppelkaka med calvados och hasselnötstäcke. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 4äpplen- t ex discovery eller rubinola
  • 1 lvatten
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlcitron- pressad
  • 2 mskcalvados

Hasselnötstäcke

  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 dlströsocker
  • 3ägg
  • 2 dlhasselnötsmjöl

Tillbehör

  • grädde- lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och halvera äpplena. Gröp ur kärnhusen. Koka upp vattnet med socker och citronsaft. Lägg äppelhalvorna i lagen och koka ca 5 min. Låt äpplena svalna i lagen.

  2. Ta upp äpplena med hålslev och lägg dem i en ugnssäker form. Häll över calvadosen.

  3. Vispa smör och socker poröst. Dela äggen. Blanda ner äggulorna i smörblandningen, en i taget, och rör kraftigt emellan. Blanda i hasselnötsmjölet.

  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner äggvitorna, lite i taget, i nötsmeten. Bred nötsmeten över äpplena.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Servera äppelkakan ljummen med lättvispad grädde. 

Vad tyckte du om receptet?