Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Baka en saftig äppelkaka och servera med en krämig och crunchig lönnsirap- och pekannötsglass. Om man vill kan man grädda äppelkakan i en liten springform i stället för stekpanna.
Äppelkaka: Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en liten stekpanna eller en liten springform, cirka 19 centimeter i diameter.
Vispa ägg och socker fluffigt, gärna med en elvisp.
Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från plattan och häll i mjölken. Blanda i vätskan i äggsmeten och sikta i vetemjöl och bakpulver. Häll upp smeten i formen.
Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor lägg dem i en skål. Strö över socker och kanel och blanda runt.
Lägg äppelklyftorna på smeten i ett cirkelformat mönster.
Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
Lönnsirap- och pekannötsglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka upp vaniljstången och fröna med mjölk och grädde.
Vispa upp äggulor, socker och lönnsirap. Häll i den varma vätskan i äggsmeten, vispa under tiden. Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 84 grader, tills det börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden.
Sila massan och kyl ner den i ett iskallt vattenbad.
Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig.
Hacka pekannötterna och vänd ner.
Kyl ner glassen i frysen i cirka 1 timme så går den lättare att kula upp.
Servering: Servera äppelkakan med pekannötsglass och lönnsirap.
Recept från Mitt kök