Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelkaka i stekpanna

Baka en saftig äppelkaka och servera med en krämig och crunchig lönnsirap- och pekannötsglass. Om man vill kan man grädda äppelkakan i en liten springform i stället för stekpanna.

Äppelkaka i stekpanna
Äppelkaka i stekpanna
Äppelkaka i stekpanna
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Äppelkaka

  • 1ägg
  • 1 dlströsocker
  • 25 gsmör
  • 0,75 dlmjölk
  • 1,75 dlvetemjöl
  • 0,75 tskbakpulver
  • 2äpplen
  • 2 mskströsocker
  • 1 tskkanel
  • smör- till formen

Lönnsirap- och pekannötsglass

  • 1vaniljstång
  • 4 dlmjölk
  • 3,5 dlvispgrädde
  • 6äggulor
  • 1 dlströsocker
  • 1 dllönnsirap
  • 1,5 dlpekannötter

Att ringla över

  • 4 msklönnsirap

Gör så här

  1. Äppelkaka: Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj en liten stekpanna eller en liten springform, cirka 19 centimeter i diameter.

  3. Vispa ägg och socker fluffigt, gärna med en elvisp.

  4. Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från plattan och häll i mjölken. Blanda i vätskan i äggsmeten och sikta i vetemjöl och bakpulver. Häll upp smeten i formen.

  5. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor lägg dem i en skål. Strö över socker och kanel och blanda runt.

  6. Lägg äppelklyftorna på smeten i ett cirkelformat mönster.

  7. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter.

  8. Lönnsirap- och pekannötsglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

  9. Koka upp vaniljstången och fröna med mjölk och grädde.

  10. Vispa upp äggulor, socker och lönnsirap. Häll i den varma vätskan i äggsmeten, vispa under tiden. Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 84 grader, tills det börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden.

  11. Sila massan och kyl ner den i ett iskallt vattenbad.

  12. Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig.

  13. Hacka pekannötterna och vänd ner.

  14. Kyl ner glassen i frysen i cirka 1 timme så går den lättare att kula upp.

  15. Servering: Servera äppelkakan med pekannötsglass och lönnsirap.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök