Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelkaka av Conrad Tyrsén

Syrliga och smakrika äpplen som Signe Tillisch och Åkerö passar bra till äppelkakan.

Äppelkaka av Conrad TyrsénÄppelkaka av Conrad TyrsénÄppelkaka av Conrad Tyrsén
En fantastisk äppelkaka - här av Conrad Tyrsén Foto: Ulrika Pousette

Äppelkaka av Caonrad Tyrsén

  • 50 gsötmandel
  • 125 gsmör
  • 1 dlflorsocker
  • 1 krmsalt
  • 2äggulor
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)

Fransk mandelfyllning

  • 175 gsötmandel
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlflorsocker
  • 0,5citron- rivet skal
  • 3ägg

Äpplen

  • 3äpplen
  • 1,5 mskströsocker
  • 2 tskkanel- mald

Gör så här

  1. Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn. Blanda smör och florsocker i en matberedare. Tillsätt resterande ingredienser och blanda snabbt ihop till en deg.

  2. Kavla ut degen tunt och klä en pajform, ca 28 cm i diameter, invändigt med den eller tryck ut degen i formen. Ställ formen i kylen medan fyllningen görs. Sätt ugnen på 175 grader.

  3. Mandelfyllning: Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn. Blanda mandel, smör och florsocker till en slät massa. Rör i citronskalet. Tillsätt äggen, ett i taget.  Häll smeten i pajformen.

  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.  Lägg klyftorna i cirklar på fyllningen. Blanda socker och kanel och strö över äpplena.  Grädda mitt i ugnen 45–50 min. Låt kakan svalna innan den serveras.

Vad tyckte du om receptet?