Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelgrottor med kanel och glasyr

Recept på äppelgrottor. En sötsyrlig äppelkompott fyller grottorna. Om du vill förstärka äppelsmaken ytterligare kan du tillsätta arom med äppelsmak i glasyren. Aromen finns att beställa på nätet.

Petra Lindstrand
Äppelgrottor med kanel och glasyr
Äppelgrottor med kanel och glasyr
Äppelgrottor med kanel och glasyr
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 200 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 4,5 dlvetemjöl- (270 g)
  • 1 tskbakpulver
  • 0,5 tskvaniljsocker
  • 0,5 tskkanel- mald

Äppelkompott

  • 350 gäpplen- t ex Åkerö
  • 0,5 dlrårörsocker
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 mskvatten

Äppelglasyr

  • 1,25 dlflorsocker
  • 1 mskvatten
  • 2 krmlivsmedelsarom- med äppelsmak

Gör så här

  1. Kompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena smått. Lägg dem i en kastrull med socker, citron och vatten. Låt koka utan lock ca 10 min till en tjock kompott. Låt kallna.

  2. Sätt ugnen på 200°. Rör smör och socker smidigt. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljpulver och kanel och rör ner i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg.

  3. Forma degen till runda kulor och lägg dem i småbrödformar ställda på en plåt. Gör en större grop i varje degkula, t ex med baksidan på ett runt träskaft.  Fyll dem med äppelkompott.

  4. Grädda kakorna mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 12 min. Låt kallna.

  5. Glasyr: Rör ihop florsocker, vatten och eventuellt äppelessens. Ringla glasyren över kakorna och låt stelna.

Vad tyckte du om receptet?

6 goda svenskodlade äpplen

Gravensteiner är strimmande rött eller rödflammigt med en fantastisk härlig doft, god söt smak med fin syra. Äpplet är gott att bara äta som

det är. Det passar till i stort sett allt; bakning, gott i maten, till mos, cider och must. Men läckert också att bara äta som det är.

Collina har krispigt fruktkött och frisk smak med en aning syra. Äpplet är gott att äta som det är, men passar även bra i bakning, i sallader, till äppelsalsa, chutney och mos. Bra i äppelkakor och passar även att göra must av.

Signe Tillisch är ett riktigt allround-äpple. Fruktköttet är gulvitt eller vitt, poröst och saftigt och smaken söt och svagt syrlig med fin arom. Det är gott att äta som det är och passar fint i sallader, desserter, äppelkakor och andra bakverk. Även gott i chutney, mos och must.

Åkerö, med sitt fasta fruktkött och fina smak, är juvelen bland våra svenska äppelsorter. Det är aromatiskt och friskt, ett gott ätäpple som också passar bra i äppelkakor och till mos.

Discovery har ett fast fruktkött som har en svag rosa ton. Äpplet har en söt smak. Det är gott att äta som det är, men passar också i desserter

och i bakverk. Prova i äppelkaka eller som ett sötsyrligt äppelmos.

Summer red har ett saftigt och sött fruktkött, bärig smak, med en frisk syra. Passar att äta som det är, men också gott i bakverk och i matlagning