Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på äppel- och citrusgelé. Här kan man använda citrusskal, äppelskal och kärnhus. Det blir en vacker och smakrik gelé som passar till lite av varje, t ex scones och kraftiga hårdostar.
Skär äpplena i bitar, kärnhusen ska vara kvar. Skölj citrusskalen noga i ljummet vatten och skär dem i bitar. Lägg äpple och citrusskal i en kastrull. Häll på vattnet. Koka sakta utan lock i 40–60 min tills citrusskalen är mjuka. Häll blandningen genom en finmaskig sil och låt stå och droppa av till nästa dag.
Mät upp vätskan och tillsätt socker. Koka upp och låt koka utan omrörning i ca 10 min tills marmeladen är 105° och geléar sig bra på en kall tallrik. Tillsätt pepparmynta. Häll upp marmeladen i rena burkar och skruva på locken. Låt kallna.