Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelgalette med vaniljglass

Äppelgalette med vaniljglass är en rustik fransk paj som ska se lite hemlagad ut med sin invikta kant.

Äppelgalette med vaniljglass
Äppelgalette med vaniljglass
Äppelgalette med vaniljglass
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 3,25 dlvetemjöl- (210 g)
  • 2 mskflorsocker
  • 0,25 tsksalt
  • 3 mskvatten

Fyllning

  • 6äpplen- små, gärna Discovery
  • 25 gsmör
  • 0,75 dlströsocker
  • 1 mskkanel- mald

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • mandelspån

Tillbehör

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt mjöl, florsocker och salt och mixa tills degen är smulig. Häll i vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min.

  2. Fyllning: Kärna ur äpplena och skär i skivor. Stek dem i smöret med socker och kanel tills de har karamelliserats. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200° varmluft.

  3. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem på ett bakplåtspapper till rundlar, ca 20 cm i diameter, ca 3 mm tjocka.  Lägg äppelskivorna runt i mitten på galetterna, ca 4 cm från kanten. Vik in kanterna över äpplena. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån.

  4. Grädda galetterna mitt i ugnen 25–30 min, tills de fått fin färg. Servera dem ljumna med vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Cecilia Hansson