Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelfyllda smörbullar med kanelsocker

Söta bullar med fyllning av äppelkompott, penslade med smör och garnerade med kanelsocker.

Äppelfyllda smörbullar med kanelsocker
Äppelfyllda smörbullar med kanelsocker
Äppelfyllda smörbullar med kanelsocker
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2,5 dlmjölk
  • 7 dlvetemjöl- (420 g)
  • 0,5 dlvit sirap
  • 1ägg
  • 0,5 tskvaniljpulver
  • 2 krmsalt
  • 75 gsmör- rumsvarmt

Äppelkompott

  • 700 gäpplen- Collina och/eller Signe Tillisch
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1 dlrårörsocker
  • 1 krmsalt
  • 1 tskkanel- mald

Garnering

  • 68kanelstänger
  • 100 gsmör
  • 3 mskströsocker
  • 0,5 mskkanel- mald

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt mjöl, sirap, ägg, vaniljpulver och salt. Arbeta degen i maskin ca 5 min. Tillsätt smöret i klickar och arbeta tills degen är smidig, ca 10 min. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa 1 1/2-2 timmar.

  2. Kompott: Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull med övriga ingredienser och koka ca 7 min tills äpplena är mjuka men inte kokat sönder helt. Låt kallna.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och skär den i 22 bitar. Forma bitarna till runda bollar och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min.

  4. Kavla ut bollarna och klicka ca 1 msk kompott på varje. Vik ihop alla sidor mot mitten och nyp ihop noga. Lägg bollarna med den nypta änden nedåt på plåtarna.

  5. Halvera kanelstängerna på längden med en vass kniv och bryt dem därefter på mitten. Stick i en liten stång i varje bulle. Täck med en bakduk och låt jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 200°.

  6. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut och låt kallna.

  7. Smält smöret, låt svalna något. Pensla bullarna med smör. Blanda socker och kanel och strö över bullarna. Garnera eventuellt med äppelblad.

Vad tyckte du om receptet?