Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelfylld karré med steklök & sky

Fläskkarré är ett prisvärt kött som passar bra till vardag som helg.

Äppelfylld karré med steklök & sky
Äppelfylld karré med steklök & sky
Äppelfylld karré med steklök & sky
Foto: Eva Hildén

Fyllning

  • 1gul lök
  • 23äpplen
  • 1 skivabacon- eller 2 skivor chorizokorv
  • 3 msksmör
  • 3 mskströbröd
  • 1 dltranbär- torkade eller russin
  • 2 mskpersilja- hackad

Karré

  • 1 bitfläskkarré- cirka 1 kg
  • salt
  • peppar
  • 1vitlöksklyfta- pressad
  • 250 gsteklök
  • 2 mskolivolja
  • 1 mskrosmarinblad- färska eller ½ tsk torkad rosmarin
  • 12 dlköttbuljong- eller hönsbuljong

Till servering

  • rosmarinkvistar
  • flingsalt
  • potatis- kokt, gärna pressad

Gör så här

  1. Börja med fyllningen: Skala och finhacka löken. Klyfta, kärna ur och skär äpplen i små tärningar. Finhacka baconskivorna.

  2. Fräs löken i smöret i cirka 3 minuter. Ta pannan från värmen. Blanda i resten av ingredienserna till fyllningen och låt kallna.

  3. Karré: Sätt ugnen på 200 grader. Skär ett cirka 10 centimeter djupt snitt längs med karrén så att det bildas en ficka.

  4. Gnid in karrén med salt, peppar och vitlök. Lägg fyllningen i ”fickan” och bind ihop steken med ett steksnöre. Slå in steken i folie och lägg i en långpanna. Stek i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.

  5. Skala löken under tiden. Blanda löken med oljan och rosmarinen.

  6. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Ta ut formen ur ugnen, ta bort folien och lägg tillbaka köttet i formen. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet.

  7. Lägg löken runtom. Häll buljongen över köttet. Sätt formen i nedre delen av ugnen i ytterligare cirka 30 minuter eller tills termometer visar cirka 72 grader. Vänd löken och ös köttet med buljongen 3–4 gånger under tiden.

  8. Ta upp steken och låt den vila i 10–15 minuter innan den skärs upp.

  9. Garnera köttet med löken, flingsalt och rosmarinkvistar. Koka upp skyn från formen och servera tillsammans med kokt potatis.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök