Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Tunna skivor av äpple på tunn smördeg glaserad med aprikosmarmelad. Serveras med vispad grädde eller glass.
Värm ugnen till 200 grader.
Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut den något större. Skär ut en rundel cirka 24 centimeter i diameter. Vik in en 1 centimeter bred kant runt om och tryck till. Picka smördegen med en gaffel. Pensla degen med smält smör.
Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i 3 millimeter tunna skivor. Det går lätt med en mandolin. Lägg skivorna, lite omlott, i ett vackert mönster på smördegen. Strö över socker. Grädda i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.
Rosta hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper, mitt i ugnen vid 200 grader, 8–10 minuter. Ta ut och häll på en kökshandduk. Vik ihop handduken och gnugga så skalen lossnar. Hacka nötterna.
Smält marmeladen i en kopp i mikron, cirka 30 sekunder. Pensla över kakan. Strö rostade hackade hasselnötter över kakan. Garnera med mynta. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
Recept från Mitt kök