Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelflarn

Tunna skivor av äpple på tunn smördeg glaserad med aprikosmarmelad. Serveras med vispad grädde eller glass.

Äppelflarn
Äppelflarn
Äppelflarn
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 rullesmördeg- kyld
  • 2 msksmör- smält
  • 4äpplen- syrliga
  • 0,5 dlströsocker

Till garnering

  • 0,5 dlaprikosmarmelad
  • 0,5 dlhasselnötter- hackade rostade
  • mynta

Till servering

  • grädde- vispad, eller vaniljglass

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.

  2. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut den något större. Skär ut en rundel cirka 24 centimeter i diameter. Vik in en 1 centimeter bred kant runt om och tryck till. Picka smördegen med en gaffel. Pensla degen med smält smör.

  3. Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i 3 millimeter tunna skivor. Det går lätt med en mandolin. Lägg skivorna, lite omlott, i ett vackert mönster på smördegen. Strö över socker. Grädda i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.

  4. Rosta hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper, mitt i ugnen vid 200 grader, 8–10 minuter. Ta ut och häll på en kökshandduk. Vik ihop handduken och gnugga så skalen lossnar. Hacka nötterna.

  5. Smält marmeladen i en kopp i mikron, cirka 30 sekunder. Pensla över kakan. Strö rostade hackade hasselnötter över kakan. Garnera med mynta. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök