Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelflan med smör- och honungskaramelliserade äpplen

Saltet bryter fint mot de söta karamelliserade äpplen, men den som vill kan utesluta saltet.

Äppelflan med smör- och honungskaramelliserade äpplen
Äppelflan med smör- och honungskaramelliserade äpplen
Äppelflan med smör- och honungskaramelliserade äpplen
Foto: Eva Hildén

Deg

  • 3 dlvetemjöl
  • 1 mskströsocker
  • 150 gsmör- kylskåpskallt
  • 1 stortägg- kylskåpskallt

Fyllning

  • 67äpplen
  • 100 gsmör
  • 2 dlhonung
  • 3 mskströsocker
  • 2 mskcitronsaft- färskpressad

Till garnering och servering

  • 0,5 tskflingsalt
  • vaniljglass

Gör så här

  1. Blanda mjöl och socker i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och kör till det formas en degboll.

  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Ställ i frysen 30 minuter.

  3. Värm ugnen till 225 grader. Grädda flanen i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

  4. Skär äpplen i 1 centimeter tjocka skivor och blanda dem med citronsaften.

  5. Mät upp smör, honung, socker och citronsaft i en stor stekpanna och koka ihop under omrörning tills blandningen tjocknar, 3-5 minuter. Lägg i äppelskivorna och fräs dem tills de blir mjuka och lätt karamelliserade, cirka 10 minuter, vänd äppelskivorna försiktigt då och då. Lägg över äppelskivorna i flanen.

  6. Koka ihop såsen (om det behövs) till kolasåskonsistens.

  7. Garnera äpplena i flanen med smulat flingsalt. Servera med kolasåsen och vaniljglass vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök