Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saltet bryter fint mot de söta karamelliserade äpplen, men den som vill kan utesluta saltet.
Blanda mjöl och socker i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och kör till det formas en degboll.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Ställ i frysen 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Grädda flanen i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
Skär äpplen i 1 centimeter tjocka skivor och blanda dem med citronsaften.
Mät upp smör, honung, socker och citronsaft i en stor stekpanna och koka ihop under omrörning tills blandningen tjocknar, 3-5 minuter. Lägg i äppelskivorna och fräs dem tills de blir mjuka och lätt karamelliserade, cirka 10 minuter, vänd äppelskivorna försiktigt då och då. Lägg över äppelskivorna i flanen.
Koka ihop såsen (om det behövs) till kolasåskonsistens.
Garnera äpplena i flanen med smulat flingsalt. Servera med kolasåsen och vaniljglass vid sidan om.
Recept från Mitt kök