Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Tre läckra små desserter i en. Äppelsorbet och äppelsoppa kan lagas dagen före servering. Äppeltarten serveras ljummen.
Sorbeten: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp vatten, socker och citronsaft. Skala, halvera, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Koka dem mjuka i sockerlagen ca 15 minuter under lock.
Kör till mos i mixer eller matberedare. Lyft upp gelatinbladet och smält det i det varma moset. Låt kallna. Vispa upp äggvitan och blanda med äppelmoset. Kör i glassmaskin till sorbet. Ställ sedan sorbeten i frysen.
Soppa: Koka upp vatten, socker och citronsaft. Halvera, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Koka äppeltärningarna med den urskrapade vaniljstången i sockerlagen ca 15 minuter tills äpplena är helt mjuka. Ta upp vaniljstången. Spara ca 1/2 dl äppeltärningar att lägga upp sorbeten på. Kör resten av äpplena i mixer eller matberedare till mos. Passera genom trådsil. Kyl soppan.
Tarte: Sätt ugnen på 200°. Kavla ut smördegsplattan till 20x20 cm. Ta ut 4 cirklar med ett glas eller mått, ca 7 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Skala, halvera, kärna ur och skär mycket tunna skivor av äpplena. Varva dem på smördegsplattorna med florsocker. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Ta ut dem och strö på socker, öka värmen till grill. Sätt in plåten högt upp i ugnen någon minut så ytan får färg.
Servering: Häll upp den kylda soppan i 4 glas. Fördela äppeltärningar i en liten cirkel på tallriken och lägg på en kula sorbet. Lägg de ljumma bakverken vid sidan av.