Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppeldessert med vaniljsmulor & kanelgrädde

Vinkokta äppeltärningar toppas med vaniljsmulor och fluffig kanelgrädde i glas.

Äppeldessert med vaniljsmulor & kanelgrädde
Äppeldessert med vaniljsmulor & kanelgrädde
Äppeldessert med vaniljsmulor & kanelgrädde
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 4äpplen- syrliga
  • 1,5 dlvin- sött vitt eller utspädd flädersaft
  • 2 mskströsocker
  • 0,5vaniljstång

Smulor

  • 2 dlvetemjöl
  • 0,5 tskbakpulver
  • 0,5 dlmuscovadosocker- ljust
  • 2 tskvaniljsocker
  • 75 gsmör

Kanelgrädde

  • 2,5 dlvispgrädde
  • 0,51 tskkanel
  • 2 tskflorsocker

Till garnering

  • kanel

Gör så här

  1. Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Lägg dem i en gryta och tillsätt sött vin, socker och delad, skrapad vaniljstång.

  2. Koka upp och sjud tills äpplena blir mjuka, men inte mosiga, cirka 5 minuter. Lägg över i en skål och låt kallna i kallt vattenbad.

  3. Värm ugnen till 225 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver, muscovadosocker, vaniljsocker och smör i bitar i en skål.

  4. Nyp ihop med fingrarna till en smuldeg. Lägg över på plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen, 5–8 minuter. Håll koll på gräddningen för det bränner snabbt! Låt svalna på bakplåtspapperet på ett galler.

  5. Vispa grädden med kanel och florsocker till ett medelhårt skum. Fyll en spritspåse med grädden. Fördela äppelkompotten i dessertglas, strö över smulor och toppa med spritsad kanelgrädde. Pudra över lite kanel som garnering.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök