Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelcheesecake med rosmarin och kanel

Oavsett om du köper örter i affären eller plockar fram ur frysen från egen skörd så är det superhärligt att smaksätta bakverk med färska örter. Som i denna äppelcheesecake! Prova gärna att byta äpplet mot nektariner.

Äppelcheesecake med rosmarin och kanel
Äppelcheesecake med rosmarin och kanel
Äppelcheesecake med rosmarin och kanel
Rosmarin och kanel ger smak åt denna lite annorlunda äppelkaka. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlfarinsocker
  • 1ägg
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 mskkanel- mald
  • 1 tskbakpulver

Fyllning

  • 2 kvistarrosmarin
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 dlströsocker
  • 2ägg
  • 1äpple- stort

Garnering

  • florsocker- ev
  • 2 kvistarrosmarin

Vaniljgrädde

  • 2 dlvispgrädde
  • 2 tskvaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en springform, ca 20 cm i diameter. Vispa smör, socker och farinsocker poröst. Vispa ner ägget. Blanda ihop mjöl, kanel och bak­pulver och vänd ner i smeten. Tryck ut smeten i formen med lätt mjölade händer. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 10 min. 

  2. Fyllning: Repa bladen från ­rosmarinkvistarna och finhacka. Vispa ihop crème fraiche, socker, ägg och rosmarin. Kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor. Häll fyllningen i formen och fördela äppelklyftorna i ett fint mönster på toppen. Grädda i ytterligare 30–35 min. Låt kakan kallna.

  3. Sikta eventuellt lite ­florsocker över kakan och garnera med ­rosmarin. Servera med grädde vispad med vaniljsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Klassisk cheesecake – amerikansk klassiker med smak av citron 

Baskisk cheesecake – trendig och god