Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelcheescake med citron

Recept på äppelcheescake med citron. Cheesecaken kan göras dagen före, men garnera samma dag som den ska ätas.

Äppelcheescake med citron
Äppelcheescake med citron
Äppelcheescake med citron

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 0,5 dlrårössocker
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1 dlmandelmjöl
  • 1citron- rivet skal

Fyllning

  • 3äpplen- t ex åkerö eller collina
  • 2 msksmör
  • 1 mskcitron- pressad
  • 2 mskrårössocker
  • 1,5 tskkardemumma- finstött
  • 2ägg
  • 0,75 dlströsocker
  • 300 gfärskost- naturell
  • 1 tskvaniljsocker

Garnering

  • 2äpplen- t ex åkerö
  • 2 dläppeljuice- drickfärdig
  • 2 dlgelésocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smält smöret och blanda med råsocker, mjöl, mandelmjöl och citronskal till en deg. Tryck ut degen i botten samt 3 cm upp på kanten i formen. Förgrädda mitt i ugnen ca 5 min.

  2. Fyllning: Sänk ugnsvärmen till 175°. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Stek dem i smör med citronsaft, socker och kardemumma ca 5 min. Lägg bitarna i pajskalet.

  3. Vispa ägg och socker ca 2 min. Tillsätt färskost och vaniljsocker under omrörning. Bred krämen över äppelbitarna och grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt kallna.

  4. Garnering: Skär äpplena i tunna skivor och halvera dem. Ta bort kärnhuset. Lägg dem i en skål med citronvatten. Torka av skivorna på en kökshandduk och lägg dem i ett fint mönster på kakan.

  5. Koka upp juice och socker. Skeda blandningen över kakan och låt gelén stelna i kylen ca 15 min. 

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Ulla Karlström