Recept & styling Lena Söderström (@tastybylenasoderstrom) Foto Lennart Weibull
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på extra lyxiga bullar om du toppar med sötsyrlig glasyr.
Smält smöret i en liten kastrull, ta av från värmen, blanda i mjölk och låt degspadet svalna till 37 grader.
Rör ut jästen med degspadet i en bunke, använd gärna köksmaskin monterad med en degkrok. Blanda i strösocker. Tillsätt 4 1/2 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Arbeta in ca 2 msk vetemjöl i taget tills det blir en smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, i köksmaskin ca 3 minuter, för hand ca 5 minuter. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
Utbakning. Sätt ugnen på 225 grader.
Klyfta, skär bort kärnhuset och skär äpplen i små skivor.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 35 cm x 35 cm. Bred på smöret, strö över sockret och fördela över äppelskivorna. Rulla ihop till en längd, inte för hårt. Skär längden i 12 lika stora bitar. Ställ bitarna med snittytan upp på plåtar med bakplåtspapper och platta till dem lite med handen. Pensla med uppvispat ägg. Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.
Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills de är genomgräddade och fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Rör ihop florsocker och citronsaft till slät glasyr. Strö sockret över bullarna. Ringla över glasyren.
Recept & styling Lena Söderström (@tastybylenasoderstrom) Foto Lennart Weibull
Recept från Mitt kök