Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelbräserad fläskfilé med blomkålspuré

Smakrik och lättlagad fredagsmiddag. Komplettera eventuellt med små helstekta potatisar. Även grillad potatis kan funka.

Äppelbräserad fläskfilé med blomkålspuréÄppelbräserad fläskfilé med blomkålspuréÄppelbräserad fläskfilé med blomkålspuré
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 600 gfläskfilé
  • 600 gfläskfilé
  • 0,5gul lök
  • 1äpple
  • 3 dltorr äppelcider- (eller torrt vitt vin)
  • 3 dlvatten
  • 1 msksmör
  • 1 mskhonung
  • 1 tsksalt
  • 1 pktbacon- (140 g)
  • 3röda äpplen
  • 1 msksmör
  • 0,5 tsktimjan- färsk

Blomkålspuré

  • 1blomkålshuvud- (300 g)
  • 1 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt

Gör så här

  1. Blomkålspuré: Skär blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i mjölk och grädde. Mixa blomkålen slät med vätskan och smaka av med salt. Håll purén varm.

  2. Fläskfilé: Putsa fläskfilén och skär den i 2 bitar. Skala och skiva löken. Kärna ur och klyfta äpplet. Lägg lök och äpple i en kastrull och häll på cider och vatten. Koka upp och lägg i köttet. Sjud under lock till 68°, 10–15 min.

  3. Lyft ur fläskfilén och bryn den runt om i smöret. Ringla över honungen och krydda med salt. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i portionsbitar.

  4. Strimla baconet. Kärna ur och och klyfta äpplena. Knaperstek baconet. Ta upp och låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Stek äpplet i smöret ca 2 min, salta och blanda ner baconet.

  5. Servera fläskfilén med krämig blomkålspuré och nystekta äpplen och bacon. Garnera med timjan. Små helstekta potatisar är gott att servera till.

Vad tyckte du om receptet?