Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelbaklava

Här får baklavan en ny kostym med äpple, mandelmassa och kardemumma. Servera baklavan med lättvispad grädde eller vaniljglass. Det är även gott att tillsätta lite rosenvatten i citronsockerlagen.

Äppelbaklava
Äppelbaklava
Äppelbaklava
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 pktfilodeg- fryst (450 g)
  • 150 gsmör

Fyllning

  • 3äpplen
  • 25 gsmör- + 75 g, rumsvarmt
  • 25 gströsocker- (2 msk)
  • 2 tskkanel- + 2 tsk, mald
  • 150 gmandelmassa
  • 1ägg
  • 250 gblandade nötter- t ex valnötter, pistaschnötter och hasselnötter
  • 100 griven kokos
  • 1 tskkardemumma- nystött
  • 1 tskingefära- mald
  • 0,5 tskmuskot- riven

Citronsenap

  • 0,5citron
  • 75 gvatten- (0,75 dl)
  • 75 gströsocker

Garnering

  • 30 gpistaschnötter
  • rosenblad- torkade

Gör så här

  1. Tina filodegen enligt anvisning på förpackningen. Smält smöret. 

  2. Fyllning: Riv äpplena grovt. Lägg äpplena i en sil och tryck ut lite av saften. Stek äpplena i 25 g smör.  Strö över socker och 2 tsk kanel.

  3. Riv mandelmasan. Blanda mandel­massa och 75 g smör med elvisp. Tillsätt ägget. Mixa eller hacka nötterna och blanda i mandelmassa­smeten. Rör i kokos, 2 tsk kanel, kardemumma, ingefära och muskot.

  4. Sätt ugnen på 175°. Klipp filo­degen i rundlar, ca 26 cm i diameter. Lägg en filodegsrundel i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Pensla med smör, lägg på en till degrundel, pensla med smör och upprepa ytterligare tre gånger. Lägg på hälften av mandelfyllningen. Strö över äppelfräset och upprepa med fem nya rundlar filodeg, penslade med smör emellan. Fördela resten av mandelfyllningen i formen. Lägg på ytterligare fem rundlar filodeg penslade med smör emellan.

  5. Pensla ytan med smör och markera tårtbitar med en vass kniv genom att skära igenom 2–3 mm i degen.

  6. Grädda baklavan i nedre delen av ugnen i 40–45 min tills filodegen är gyllenbrun.

  7. Citronsirap: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och ­pressa ut saften. Koka citronsaft, vatten och socker till en sirapsliknande konsistens. Blanda i citronskalet.

  8. Ta kakan ur ugnen och ringla över citronsirapen. Strö hackade pistaschnötter runt kanten och strö över hackade rosenblad. Låt kakan kallna innan den

    serveras.

Vad tyckte du om receptet?