Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppel- och vinbärspaj

Härlig sommarpaj gjord på äpplen, röda och svarta vinbär samt mandelmassa.

Äppel- och vinbärspaj
Äppel- och vinbärspaj
Äppel- och vinbärspaj

Pajbotten

  • 100 gsmör
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlströsocker
  • 1äggula
  • 1pajform- ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar botten

Fyllning

  • 2äpplen
  • 1 dlströsocker
  • 175 gvinbär- röda och svarta
  • 125 gmandelmassa- + 50 g
  • 1ägg
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 2 krmbakpulver

Tillbehör

  • glass- eller vispad grädde

Gör så här

  1. Pajbotten: Blanda smör, vetemjöl, socker och äggula i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck ut degen i botten och upp på kanterna i en pajform. Ställ kallt ca 30 min.

  3. Fyllning: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull med socker samt eventuellt 1 msk vatten. Koka upp och låt sjuda ca 2 min. Lägg i vinbären och låt dem precis börja koka.

  4. Dra av från värmen och låt svalna.

  5. Sätt ugnen på 200° och förgrädda pajskalet ca 10 min i mitt i ugnen. Riv 125 g mandelmassa och vispa samman med ägg, mjöl och bakpulver. Bred ut massan i det förgräddade skalet.

  6. Fördela äppel- och vinbärsblandningen ovanpå. Om det bildats mycket spad så försök ta med så lite som möjligt av det.

  7. Riv resten av mandelmassan överst på pajen och grädda den mitt i ugnen ca 30 min.Servera gärna pajen ljummen med glass eller vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?