Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppel- och saffransbriocher

Lyxiga äppelbriocher passar fint till julbordet.

Äppel- och saffransbriocher
Äppel- och saffransbriocher
Äppel- och saffransbriocher
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 12,5 gjäst- ¼ pkt, cirka
  • 1 dlvatten- ljummet, 37 grader
  • 0,25 tsksalt
  • 0,5 krmsaffran
  • 6 dlvetemjöl- ca
  • 75 gsmör
  • 1 mskströsocker
  • 2ägg

Äppelgarnering

  • 2röda äpplen
  • 1 msksmör
  • 34rosmarinkvistar

Pensling

  • 1ägg

Gör så här

  1. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, saffran och 2 dl av vetemjölet. Arbeta till en lös deg. Jäs degen övertäckt cirka 30 min.

  2. Rör ihop smör och socker. Rör i äggen, ett i taget. Arbeta in det i den jästa degen.

  3. Tillsätt resten av vetemjölet (3-4 dl i omgångar) och arbeta ihop till en smidig deg, cirka 5 minuter.

  4. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg dem i bullformar och ställ på en plåt. Jäs bröden övertäckta cirka 30 minuter. Förbered äppelgarneringen under tiden.

  5. Skär äpplen i skivor och fräs dem i smör cirka 5 minuter. Klipp rosmarinen i 12 små kvistar.

  6. Värm ugnen till 250 grader. Pensla briocherna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Toppa med äppelskivorna och rosmarinkvistarna och grädda ytterligare 2-3 minuter. Låt svalna på ett galler utan bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök