Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppel- och russinknyten  

Äppel- och russinknyten är luftiga bullar. Använd stött kardemumma och inte ­färdigmald. Den stötta har mer smak.

Äppel- och russinknyten  Äppel- och russinknyten  Äppel- och russinknyten  
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 dlmjölk
  • 60 gsmör
  • 25 gjäst
  • 7 dlvetemjöl- (420 g)
  • 1 tskbakpulver
  • 0,5 tsksalt
  • 4 msksirap- vit
  • 1ägg

Mandelfyllning

  • 125 gmandelmassa
  • 75 gsmör- rumsvarmt
  • 1 mskvaniljsocker
  • 1äpple
  • 0,5 dlrussin
  • 0,5 mskströsocker
  • 1 tskkardemumma- stött

Pensling

  • 1ägg- uppvispat

Garnering

  • pärlsocker

Gör så här

  1.  Värm mjölk och smör till 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Blanda mjölet med bakpulver och salt, häll ner i bunken. Tillsätt sirap och ägg. Arbeta degen ca 15 min för hand eller ca 10 min i maskin. Jäs degen under bakduk ca 40 min.

  2. Fyllning: Skär mandelmassan i mindre bitar. Blanda ihop mandelmassa, smör och vaniljsocker. Skala, kärna ur och tärna äpplet smått. Blanda äpple, russin, socker och kardemumma.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk i bitar dela den i två bitar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, ca 30 x 40 cm. Skär varje rektangel i rutor, 10 x 10 cm.

  4. Spritsa mandelfyllningen i ­mitten på rutorna. Lägg på äppel- och russinblandningen och tryck ner den i mandelmassafyllningen så att fyllningen hålls på plats. Vik in kanterna på fyrkanten och nyp till så att de inte åker upp igen under jäsning. Låt jäsa övertäckta ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.

  5. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?