Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på äppel- och plommonpaj. Pajen kan göras dagen före servering men är godast ljumna. Värm i ugnen på 100° ca 15 min.
Pajdeg: Mixa smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt äggulan och mixa snabbt ihop till en deg. Lägg i en plastpåse och låt vila i kylen ca 1 timme.
Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Blanda äpple, plommon, socker, kardemumma och citronskal. Lägg fyllningen i en pajform, ca 23 cm i diameter.
Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper, till samma storlek som pajformen. Lägg pajdegen över fyllningen. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker.
Grädda mitt i ugnen ca 25 min, tills pajen fått gyllenbrun färg. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.