Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppel- och plommonpaj

Recept på äppel- och plommonpaj. Pajen kan göras dagen före servering men är godast ljumna. Värm i ugnen på 100° ca 15 min.

Äppel- och plommonpaj
Äppel- och plommonpaj
Äppel- och plommonpaj
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 3 dlströsocker
  • 1äggula- liten

Fyllning

  • 3äpplen
  • 500 gplommon
  • 0,5 dlrårössocker
  • 1 tskkardemumma- stött
  • 1 tskcitronskal- rivet

Pensling

  • 1äggula
  • 1 mskrårössocker

Tillbehör

  • vaniljglass- eller vaniljsås

Gör så här

  1. Pajdeg: Mixa smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt äggulan och mixa snabbt ihop till en deg. Lägg i en plastpåse och låt vila i kylen ca 1 timme.

  2. Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Blanda äpple, plommon, socker, kardemumma och citronskal. Lägg fyllningen i en pajform, ca 23 cm i diameter.

  3. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper, till samma storlek som pajformen. Lägg pajdegen över fyllningen. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 25 min, tills pajen fått gyllenbrun färg. Servera med vaniljglass eller vaniljsås. 

Vad tyckte du om receptet?