Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på saftiga bullar med färska äpplen och krämig mandelmassa. Mandelmassa och äpplen blir en fantastiskt god fyllning i de klassiska vetebullarna.
Smält smöret i en liten kastrull, ta kastrullen från värmen och blanda i mjölken. Blanda i salt och socker. Låt degspadet svalna till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke, använd gärna hushållsassistent monterad med degkrok. Blanda jästen med degspadet. Tillsätt 6 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Tillsätt ca ½ dl vetemjöl i taget tills det blir en smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, ca 3 min. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala, dela, kärna ur och skär äpplen i små tunna skivor, använd gärna mandolin. Blanda mandelmassa och vatten.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en avlång kaka, 25 cm x 40 cm. Bred på mandelmassan och fördela över äppelskivorna. Rulla ihop, inte för hårt, från långsidan. Skär längden i ca 16 bitar. Ställ bitarna på plåt med bakplåtspapper och platta ut dem lite med handen.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över mandelspån och pärlsocker. Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills de är genomgräddade och fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Rör ihop florsocker och vatten, ringla glasyren över bullarna. Sikta över lite florsocker.
Recept från Mitt kök