Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppel- och mandelbullar

Godaste bullarna i äppeltider, fyllda med mandelkräm och syrlig äppelkompott. Bjud in till en riktig bullfika!

Äppel- och mandelbullar
Äppel- och mandelbullar
Äppel- och mandelbullar
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 50 gjäst- för söta degar
  • 5 dlmjölk- kall
  • 13 dlvetemjöl special- –14 dl (ca 780 g)
  • 0,5 dlströsocker
  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 1ägg

Äppelkompott

  • 600 gäpplen- gärna syrliga
  • 1vaniljstång
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskcitron- pressad

Mandelkräm

  • 400 gmandelmassa- rumsvarm
  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 1 krmsalt

Pensling och garnering

  • 1ägg
  • 2 dlmandelspån

Glasyr

  • 4 dlflorsocker
  • 2,5 mskvatten

Gör så här

  1. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda ner socker, citronsaft, vaniljstång och -frön i kastrullen. Låt småkoka ca 10 min. Mosa even­tuellt äpplena och låt kallna.

  2. Mandelkräm: Vispa mandelmassa, smör och salt slätt med elvisp.

  3. Smula jästen och rör ut i mjölken. Blanda i mjöl, socker, smör och ägg. Knåda degen smi­dig ca 15 min i ­maskin. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.

  4. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i två delar och kavla ut varje bit till en rektangel, ca 30 x 50 cm, på lätt mjölad arbetsbänk.

  5. Bred ut mandelkrämen över degen med en bred palett.

  6. Skär ut fyrkanter, ca 8 x 8 cm. Vik in varje kant mot mitten och tryck till i mitten. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 min.

  7. Gör fördjupningar med fingret i mitten och fördela äppelmoset. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån.

  8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min, tills de fått fin färg. Ta ut och låt svalna.

  9. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och ringla över bullarna.

Vad tyckte du om receptet?

Provkökets tips!

Äppel- och mandelbullar kan lätt varieras. Baka ut dem större eller mindre, eller prova att göra dem i en vanlig bullform.

Har du mycket äpplen kan du enkelt göra dubbel sats av äppelkompotten och spara till pannkakor eller gröt.