Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppel- och björnbärspaj

Recept på äppelpaj med björnbär. En härligt och rustik paj. Servera den ­gärna med vaniljsås eller glass.

Äppel- och björnbärspajÄppel- och björnbärspajÄppel- och björnbärspaj
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 125 gsmör
  • 2 mskströsocker
  • 1ägg

Fyllning

  • 150 gmandelmassa
  • 4äpplen- syrliga
  • 225 gbjörnbär

Crumble

  • 1 dlvetemjöl
  • 1 dlhavregryn
  • 0,75 dlljust muscovadosocker
  • 0,5 dlsötmandel
  • 100 gsmör

Garnering

  • ätliga blommor

Tillbehör

  • grädde- vispad, eller vaniljglass

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, smör och socker i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter, med ­löstagbar kant. Ställ formen i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.

  2. Nagga degen och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Fyllning: Riv mandelmassan och strö ut i botten av pajskalet. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda äpplen och björnbär och lägg i pajskalet.

  4. Crumble: Blanda mjöl, havregryn, muskovadosocker och mandel. Blanda i smöret. Strö crumbletoppingen över äpplena.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen 50–60 min. Låt den svalna och garnera med ätliga blommor. Servera pajen lätt avsvalnad med grädde eller glass.

Vad tyckte du om receptet?