Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på apfelstrudel. Ett klassisk österrikiskt bakverk. ”Strudel” betyder strömvirvel på tyska. Servera med glass eller vaniljsås.
Blanda vetemjöl och salt i en bunke. Vispa ihop ljummet vatten, olja och ägg och blanda ner i mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Lägg över en bakduk och låt degen stå på en varm plats i cirka 1 timme.
Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och kärna ur äpplena och skiva dem tunt på mandolin. Blanda dem i en skål med, ströbröd, russin, muscovadosocker, pistaschmandel, valnötskärnor, rom eller citronskal och kanel.
Kavla ut degen på mjölad duk, så tunt som möjligt, gärna på en ren, tunn kökshandduk. Dra ut degen åt alla håll tills den är riktigt tunn. Kavla degen rektangulär. Pensla degen med en del av det smälta smöret. Fördela äppelblandningen ovanpå. Lämna 5 centimeter utan fyllning på långsidorna.
Rulla samman degen som en rulltårta och lägg rullen med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den på diagonalen om det är svårt att få plats med den. Grädda rullen i nedre delen av ugnen i cirka 35–40 minuter. Pensla då och då med resten av smöret blandat med lite mjölk. Sikta över florsocker.
Servera apfelstrudeln ljummen med vaniljsås.
Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök