Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apelsintårta med frosting och kanderade apelsinklyftor

Riktigt läcker tårta att servera i advent. Kakan blir extra fin om du "bröar" former med mandelspån.

Apelsintårta med frosting och kanderade apelsinklyftor
Apelsintårta med frosting och kanderade apelsinklyftor
Apelsintårta med frosting och kanderade apelsinklyftor
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1,5 lform- släpplätt eller aluminiumform
  • 1 msksmör- till formen
  • 1 dlmandelspån- cirka

Kaka

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlsocker
  • 2ägg
  • 1apelsin- finrivet skal
  • 0,5 dlapelsinsaft- färskpressad
  • 3 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver

Apelsinklyftor

  • 1apelsin
  • 4 mskströsocker
  • 4 mskvit baksirap

Frosting

  • 3 msksmör
  • 1 mskströsocker
  • 2 mskljust muscovadosocker
  • 2 mskbaksirap- ljus
  • 1 dlcrème fraiche
  • 400450 gflorsocker
  • 2 krmflingsalt

Till garnering

  • rosmarinkvistar
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en släpplätt- eller aluminiumkakform. Häll i mandelspån och skaka formen så att mandeln täcker botten och kanter.

  2. Rör smör och socker poröst, använd elvisp. Vispa i ett ägg i taget. Smaksätt med apelsinskal. Häll i apelsinsaften och blanda ihop.

  3. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och blanda noga. Häll smeten i formen.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.

  5. Kanderade apelsinklyftor: Dela apelsinen och skär den i skivor.

  6. Mät upp socker och sirap i en släpplättpanna. Sjud under omrörning tills sockret smälter. Lägg i apelsinskivorna och koka cirka 5 minuter. Apelsinskivorna är färdiga när sirapen tjocknar och apelsinskalet skiftar färg och mörknar. Ta pannan från värmen och låt apelsinerna svalna.

  7. Frosting: Smält smöret i en liten släplättstekpanna. Rör i strösocker, muscovadosocker och sirap, rör om tills sockret smälter. Rör i crème fraiche.

  8. Häll massan i en bunke, sikta i florsockret och blanda ihop under kraftig omrörning. Låt svalna, men inte kallna och stelna.

  9. Lägg kaka på ett serveringsfat. Bred på hälften av frostingen. Lägg på den andra kakan och bred på resten av frostingen.

  10. Garnera med kanderade apelsinklyftor. Toppa med rosmarinkvistar och pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök