Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apelsinrutor i långpanna

Lätt, snabbt och praktiskt! Apelsinrutor i långpanna är perfekta att göra till storkalaset. 

Apelsinrutor i långpannaApelsinrutor i långpannaApelsinrutor i långpanna
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 4apelsiner
  • 300 gsmör
  • 4ägg
  • 5 dlströsocker
  • 9 dlvetemjöl- (560 g)
  • 1,5 mskbakpulver
  • 2 krmsalt

Garnering

  • skal från apelsinerna
  • 2 dlvatten
  • 1 dlströsocker

Glasyr

  • 75 gsmör
  • 2 mskapelsin- pressad
  • 3,5 dlflorsocker

Gör så här

  1. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Skär av det yttersta skalet med potatisskalare och finstrimla sedan med en vass kniv.

  2. Koka apelsinskalen i vatten och socker tills de är karamelliserade. Ta upp och lägg skalen glest på ett smörgåspapper så de torkar.

  3. Sätt ugnen på 175°. Pressa saften ur apelsinerna. Smält smöret.

  4. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt 1 1/2 dl apelsinsaft och smöret. Vänd i mjölet blandat med bakpulver och salt.

  5. Häll smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Låt den kallna i formen.

  6. Glasyr: Smält smöret och blanda med apelsinsaft och florsocker. Rör till en jämn glasyr. Bred glasyren över kakan. Skär den i ca 40 rutor. Garnera rutorna med det karamelliserade apelsinskalet och servera.

Vad tyckte du om receptet?