Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apelsinmazarin med toscatäcke

Toscakaka med apelsin. Kakan är godast nybakad, den passar inte att frysa, då blir toscaknäcket matt och tråkigt.

Apelsinmazarin med toscatäcke
Apelsinmazarin med toscatäcke
Apelsinmazarin med toscatäcke
Apelsinmazarin med toscatäcke Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 210 gvetemjöl- (3,5 dl)
  • 2 mskströsocker
  • 1äggula

Fyllning

  • 300 gmandelmassa
  • 3ägg
  • 1äggvita
  • 1apelsin- rivet skal

Toscatäcke

  • 150 gsötmandel
  • 75 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 2 mskvispgrädde
  • 1 mskvetemjöl

Tillbehör

  • apelsinsallad

Garnering

  • mynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka snabbt samman smör, mjöl, socker och äggula, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 min.

  2. Riv mandelmassan och tillsätt ägg, äggvita och apelsinskal. Fördela smeten i pajskalet.

  3. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.

  4. Skålla, skala och strimla mandeln. Rosta den på medelstark värme tills den fått fin färg. Koka upp smör, socker, mjöl, grädde och mjöl under omrörning. Blanda i mandeln. Fördela smeten på kakan.

  5. Höj ugnsvärmen till 225° och grädda kakan ytterligare ca 15 min. Låt kakan kallna i formen innan den lossas. Servera med apelsinsallad. Garnera med mynta.

Vad tyckte du om receptet?