Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apelsinmarmelad med kumquat och vanilj

Recept på apelsinmarmelad med kumquat och vanilj. När man gör citrusmarmelad låter man kärnorna koka med eftersom de innehåller pektin vilket gör att marmeladen tjocknar. För att slippa pilla bort kärnorna ur marmeladen när den är klar kan man lägga dem i en liten tygbit.

Apelsinmarmelad med kumquat och vanilj
Apelsinmarmelad med kumquat och vanilj
Apelsinmarmelad med kumquat och vanilj
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 250 gkumquats
  • 250 gapelsiner
  • 5 dlvatten
  • 1vaniljstång
  • 650 gströsocker- (ca 7,5 dl)

Gör så här

  1. Skrubba frukten noga i ljummet vatten. Skiva kumquatsen och plocka ur kärnorna. Skär apelsinerna i fyra delar vardera och ta bort kärnorna. Lägg kärnorna på en liten tygbit, bind ihop till ett litet knyte med en bit bomullssnöre. Skär apelsinerna i små bitar.

  2. Lägg frukten och knytet med kärnor i en kastrull och häll på vattnet. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg vaniljstången i kastrullen. Låt koka upp och sjud sedan under lock ca 45 min. Skumma då och då.

  3. Ta upp kärnorna och blanda ner sockret i fruktblandningen under omrörning. Värm tills sockret har lösts upp och koka sedan utan lock tills marmeladen är ca 105°. Du kan också prova om marmeladen är klar genom att hälla 1 msk på en kylskåpskall assiett. Ställ fatet i kylen 2–3 min. Dra sedan med en sked genom massan så att det bildas ett spår. Om spåret -flyter ihop, koka några minuter till. Prova igen. Skumma av igen och häll marmeladen i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut och låt kallna.

Vad tyckte du om receptet?