Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apelsinkaka med vallmofrö

En saftig sockerkaka som har mycket smak av apelsin och får nötig smak och knastrig konsistens av vallmofrö. När kakan bakas med blodapelsiner blir glasyren fint rosaröd.

Apelsinkaka med vallmofrö
Apelsinkaka med vallmofrö
Apelsinkaka med vallmofrö
Sockerkaka med vallmofrö och apelsin Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 dlmjölk
  • 3 mskblå vallmofrön
  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 2,5 dlströsocker
  • 3ägg
  • 2blodapelsiner
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 2 tskbakpulver

Glasyr

  • 1,5 dlflorsocker
  • 12 mskblodapelsin- saft
  • 1 tskblå vallmofrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en sockerkaksform, avlång eller en rund med hål, 1 1/2 liter. 

  2. Blanda mjölk och vallmofrö i en kastrull och låt koka upp. Låt svalna. Vispa smör och socker ljust och luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget.

  3. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Riv av det yttersta skalet och pressa ut saften. Spara 2 msk av saften till glasyren. Blanda ner apelsinskal och resterande apelsinsaft i kaksmeten. Blanda mjölet med bakpulver och sikta ner det växelvis med mjölken i smeten.

  4. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Kontrollera med en sticka att kakan är klar. Låt kakan vila i formen i ca 10 min innan den stjälps upp och får kallna.

  5. Glasyr: Rör samman florsocker och apelsinsaft till en slät glasyr. Bred glasyren över kakan. Strö över vallmofrö.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: