KÖKSTIPSET: Krossa mandelspånet i påsen med händerna innan den öppnas. Fördelen är att det blir lättare att skära upp kakan, när den är klar.
Fukta bakplåtspapperet med vatten, så är det lättare att forma i långpannan.
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på apelsinkaka som bakas i långpanna, 30 x 35 cm. Apelsinbitar med tosca är en favoritkaka. Den här innehåller mandelmassa och rivet apelsinskal med ett underbart toscatäcke.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädde och rivet apelsinskal. Ta kastrullen från plattan och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Vispa ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål och sikta ner i smeten. Riv mandelmassan fint och rör ner i smeten.
Häll smeten i långpannan, med två bakplåtspapper, som ligger omlott och täcker kanterna. Grädda i nedre delen av ugnen, 30 minuter.
Tosca: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, vetemjöl och grädde och värm smeten under omrörning tills den tjocknar. Rör i krossat mandelspån. Bred försiktigt smeten över kakan. Grädda tills den fått fin färg i mitten av ugnen, cirka 10 minuter. Låt kakan svalna och skär den i rutor eller trekanter.
KÖKSTIPSET: Krossa mandelspånet i påsen med händerna innan den öppnas. Fördelen är att det blir lättare att skära upp kakan, när den är klar.
Fukta bakplåtspapperet med vatten, så är det lättare att forma i långpannan.