Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apelsin- & sichuanpeppargravad lax

Sichuanpeppar ger laxen en fruktig smak med sting.

Apelsin- & sichuanpeppargravad laxApelsin- & sichuanpeppargravad laxApelsin- & sichuanpeppargravad lax

Ingredienser

  • 800 glaxfilé- utan skinn av mittbiten (som varit fryst minst 3 dygn)
  • 0,75 dlströsocker
  • 0,5 dlsalt
  • 0,75 tskvitpeppar- grovkrossad
  • 1apelsin- rivet skal
  • 15sichuanpepparkorn- krossade
  • 2 mskapelsinlikör- t ex Grand Marnier

Garnering

  • 1apelsin- rivet skal
  • 0,5 tsksichuanpepparkorn

Gör så här

  1. Dag 1: Putsa laxen fri från ben och hinnor. Skär laxen på längden i två avlånga bitar.

  2. Blanda socker, salt och peppar till gravningen. Gnid in laxbitarna med blandningen. Strö över rivet apelsinskal och sichuanpeppar. Droppa över apelsinlikör.

  3. Lägg laxfiléerna i dubbla plastpåsar. Låt stå 1 timme i rumstemperatur så att gravningen startar. Lägg laxen i kylen mellan två tallrikar, så att det blir tyngd på laxen. Låt grava till nästa dag.

  4. Dag 2: Ta ut laxen och torka den nästan torr med hushållspapper. Se till att inte kryddorna faller av. Lägg laxen i en ny plastpåse och grava ytterligare 1-2 dygn i kylen.

  5. Skär laxen i 2 mm tjocka skivor och lägg på serveringsfat. Garnera med rivet apelsinskal och krossad sichuanpeppar.

Vad tyckte du om receptet?