Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apelsin- och rosmaringravad lax

Recept på gravad lax med smak av apelsin och rosmarin. Kombinera en fräsch citrus- och örtsmak med påsklaxen. Mortla gärna rosmarinen så att de aromatiska oljorna frigörs.

Apelsin- och rosmaringravad laxApelsin- och rosmaringravad laxApelsin- och rosmaringravad lax
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 kglaxfilé- med skinn
  • 4 mskströsocker
  • 2 msksalt
  • 1 tskrosépeppar- krossad
  • 1 tskgrönpeppar- krossad
  • 2 mskrosmarin- färsk hackad
  • 1apelsin- rivet skal

Gör så här

  1. Skär laxen i två bitar. Frys laxen i minst 1 dygn före eller efter gravningen.

  2. Blanda socker, salt och kryddor. Gnid försiktigt in blandningen i laxen och strö över rosmarin och rivet apelsinskal.

  3. Lägg laxen i en plastpåse eller i en form och täck med plastfolie. Låt laxen stå framme i rumstemperatur ca 1 timme tills sockret börjar smälta. Sätt in laxen i kylen och låt stå ca 2 dygn, vänd den efter halva tiden.

  4. Skär laxen i tunna skivor. Servera med kokt potatis, kokt vit sparris och örtsås.

Vad tyckte du om receptet?

På bilden ser du också en lättlagad ansjovisrätt - receptet hittar du här!