Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gravad lax med smak av apelsin och ingefära

Recept på apelsin- och ingefärsgravad lax. Likören förstärker apelsinsmaken. Laxen ska frysas 3 dygn, så förbered i god tid.

Gravad lax med smak av apelsin och ingefära
Gravad lax med smak av apelsin och ingefära
Gravad lax med smak av apelsin och ingefära
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 kglaxfilé- med skinn
  • 1apelsin
  • 0,5 dlsalt
  • 0,5 dlströsocker
  • 2 mskingefära- riven
  • 2 mskCointreau- eller Grand Marnier

Senapssås

  • 2 mskvatten
  • 2 msksenapspulver
  • 2 mskdijonsenap
  • 2 mskhonung- flytande
  • 2 dlrapsolja
  • 1 krmsalt

Gör så här

  1. Skär laxen i två lika stora bitar. Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda apelsinskalet med salt, socker och ingefära.

  2. Strö lite av blandningen i en form. Lägg i den ena laxbiten med skinnet nedåt. Strö över salt- och sockerblandningen och droppa över likören. Lägg på den andra laxbiten och strö över den sista salt- och sockerblandningen.

  3. Täck formen med plastfolie och ställ i kylen ca 2 dygn. Vänd laxen efter 1 dygn. Frys in den ca 3 dygn.

  4. Senapssås: Koka upp vattnet och häll det över senapspulvret. Låt kallna. Blanda ner senap och honung och tillsätt oljan, lite i

    taget, under vispning. Krydda med salt.

  5. Ta fram laxen och låt den tina. Skär i tunna skivor och servera med senapssåsen.

Vad tyckte du om receptet?