Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på apelsin- och dragonmarinerad lammstek. Be att få benet avsågat i butiken. Det underlättar när köttet ska brynas. En stek på ca 3 kilo ger drygt 1,3 kilo rent kött vid lågtemperaturstekning.
Putsa lammsteken väl. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke.
Häll marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg lammsteken i marinaden och marinera i kylen ca 6 timmar. Vänd efter halva tiden.
Sätt ugnen på 175°. Ta fram och låt steken marinera i rumstemperatur ca 1 timme. Ta upp steken och spara marinaden till såsen. Krydda steken med salt och peppar och bryn båda sidor i smör. Låt vitlöken steka med 1-2 min på slutet.
Lägg steken i en ugnssäker form något större än steken. Strö över torkad och färsk dragon. Klä ovansidan med bacon eller rimmat sidfläsk. Häll marinaden i formen.
Stick in en termometer där köttet är som tjockast men inte ligger mot ett ben. Ställ formen mitt i ugnen. Sänk ugnsvärmen till 100° efter 20 min och stek köttet till 70°. Det tar ca 3 timmar. Ös köttet 2-3 gånger under tiden.
Ta ut köttet och sila skyn. Skumma och späd skyn med vatten till 5 dl. Låt köttet vila övertäckt ca 30 min.
Sås: Vispa ut majsstärkelsen i grädden och sojan i en kastrull. Blanda ner skyn och salt. Låt såsen sjuda 2-3 min.
Servera lammsteken i skivor med såsen till.