Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apelsin- och dragonmarinerad lammstek

Recept på apelsin- och dragonmarinerad lammstek. Be att få benet avsågat i butiken. Det underlättar när köttet ska brynas. En stek på ca 3 kilo ger drygt 1,3 kilo rent kött vid lågtemperaturstekning.

Apelsin- och dragonmarinerad lammstekApelsin- och dragonmarinerad lammstekApelsin- och dragonmarinerad lammstek
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1lammstek- med ben (ca 3 kilo)
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msksmör
  • 34vitlöksklyftor- skivade
  • 1 mskdragon- torkad
  • 2 mskdragon- hackad färsk
  • 1 pktbacon- eller rimmat sidfläsk (140 g)

Marinad

  • 2 dlrött vin
  • 2apelsiner- pressad saft ( 1-1,5 dl)
  • 68vitlöksklyftor- finhackade
  • 1 mskhonung
  • 2 mskdragon- torkad

Sås

  • 5 dlmarinad- + vatten
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 2,5 dlmatlagningsgrädde
  • 1 msksoja- kinesisk
  • 1 tsksalt

Gör så här

  1. Putsa lammsteken väl. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke.

  2. Häll marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg lammsteken i marinaden och marinera i kylen ca 6 timmar. Vänd efter halva tiden.

  3. Sätt ugnen på 175°. Ta fram och låt steken marinera i rumstemperatur ca 1 timme. Ta upp steken och spara marinaden till såsen. Krydda steken med salt och peppar och bryn båda sidor i smör. Låt vitlöken steka med 1-2 min på slutet.

  4. Lägg steken i en ugnssäker form något större än steken. Strö över torkad och färsk dragon. Klä ovansidan med bacon eller rimmat sidfläsk. Häll marinaden i formen.

  5. Stick in en termometer där köttet är som tjockast men inte ligger mot ett ben. Ställ formen mitt i ugnen. Sänk ugnsvärmen till 100° efter 20 min och stek köttet till 70°. Det tar ca 3 timmar. Ös köttet 2-3 gånger under tiden.

  6. Ta ut köttet och sila skyn. Skumma och späd skyn med vatten till 5 dl. Låt köttet vila övertäckt ca 30 min.

  7. Sås:  Vispa ut majsstärkelsen i grädden och sojan i en kastrull. Blanda ner skyn och salt. Låt såsen sjuda 2-3 min.

  8. Servera lammsteken i skivor med såsen till.

  9. Kan med fördel serveras med detta recept

Vad tyckte du om receptet?