Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apelsin- och olivoljekaka

Saftig och fluffig kaka med ett sötsyrligt täcke av karamelliserade apelsiner. Apelsinskivorna läggs i botten och blir kakans topp när den vänds upp.

Apelsin- och olivoljekakaApelsin- och olivoljekakaApelsin- och olivoljekaka
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 2ägg
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 dlolivolja
  • 2 mskapelsin- pressad
  • 1 tsksalt
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 tskvaniljpulver
  • 1 tskbakpulver
  • 0,5 tskbikarbonat

Karamelliserad apelsin

  • 1apelsin- stor
  • 2 dlvatten
  • 2 dlströsocker
  • 1 krmvaniljpulver

Tillbehör

  • vispad grädde- eller turkisk yoghurt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Karamelliserad apelsin: Skölj apelsinen noga 

    i vatten och skär den i 3 mm tjocka skivor. Spara ändbitarna och pressa saften ur dem. Spara saften.

  2. Koka upp vatten, socker och vanilj­pulver i en kastrull. Sänk värmen och lägg i apelsinskivorna, se till att alla skivor täcks med socker­lag. Låt det sjuda på svag värme i ca 15 min. Ta kastrullen från värmen och låt apelsinerna svalna i lagen.

  3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Häll i oljan, lite i taget. Tillsätt den pressade apelsinsaften. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem.

  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 20 cm

    i diameter. Klipp också ut en remsa bakplåtspapper som är lika hög som kanten på formen och lägg den längs formens innerkant.

  5. Fördela apelsinskivorna i botten på formen. Spara sockerlagen.

    Häll smeten i formen.

  6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna i formen i ca 15 min. Vänd upp kakan och dra av bakplåtspappret. Pensla kakan med sockerlagen. Servera kakan med vispad grädde eller turkisk yoghurt.

Vad tyckte du om receptet?