Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saftig och fluffig kaka med ett sötsyrligt täcke av karamelliserade apelsiner. Apelsinskivorna läggs i botten och blir kakans topp när den vänds upp.
Sätt ugnen på 175°. Karamelliserad apelsin: Skölj apelsinen noga
i vatten och skär den i 3 mm tjocka skivor. Spara ändbitarna och pressa saften ur dem. Spara saften.
Koka upp vatten, socker och vaniljpulver i en kastrull. Sänk värmen och lägg i apelsinskivorna, se till att alla skivor täcks med sockerlag. Låt det sjuda på svag värme i ca 15 min. Ta kastrullen från värmen och låt apelsinerna svalna i lagen.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Häll i oljan, lite i taget. Tillsätt den pressade apelsinsaften. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 20 cm
i diameter. Klipp också ut en remsa bakplåtspapper som är lika hög som kanten på formen och lägg den längs formens innerkant.
Fördela apelsinskivorna i botten på formen. Spara sockerlagen.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna i formen i ca 15 min. Vänd upp kakan och dra av bakplåtspappret. Pensla kakan med sockerlagen. Servera kakan med vispad grädde eller turkisk yoghurt.