Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ansjovis- och jordärtskockspaj

Kan också göras som en stor paj.

Ansjovis- och jordärtskockspaj
Ansjovis- och jordärtskockspaj
Ansjovis- och jordärtskockspaj
Thomas Carlén

Pajdeg

  • 100 gsmör
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 0,5 tsksalt
  • 0,25 tskbakpulver

Fyllning

  • 300 gjordärtskockor
  • 0,5 stsalladlökar- i bunt
  • 0,5 stäpple
  • 1 dlvispgrädde
  • 2 dlmjölk
  • 3 stägg
  • salt
  • peppar
  • 0,5 stcitron- skal
  • 100 ggetost
  • 8 stanjovisfiléer- Grebbestads original
  • 4 stbaconskivor- knaperstekta

Gör så här

  1. Pajskalet

  2. Smält smöret på svag värme. Blanda mjöl, salt och bakpulver och rör ner i smöret.

  3. Tryck ut degen direkt i små pajformar eller 1 stor och ställ i kylen minst 30 minuter.

  4. Grädda skalen i ugn, 175 grader, cirka 8 minuter.

  5. Fyllningen

  6. Skala och tärna skockorna. Skiva löken och tärna äpplet.

  7. Fräs skockorna i smör ett par minuter tills de börjar bli lätt genomskinliga. Tillsätt lök och äpple som får puttra med någon minut. Slå på grädde och mjölk och låt koka 3–4 minuter.

  8. Vispa upp äggen och rör ner i grädden. Smaka av med salt, peppar och citron. Smula ner osten.

  9. Fördela smeten i pajskalen och toppa med ansjovis.

  10. Grädda i ugn, 180 grader, cirka 15 minuter tills äggstanningen stelnat. En stor paj tar cirka 30 minuter. Garnera med en krispig baconbit.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök