Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Anna-Helenas tekakor

Dessa tekakor härstammar från Australien. Bröden blir mycket luftiga tack vare både jäst och bakpulver som jäsmedel. Creme fraichen ger bröden en god syra. 

Anna-Helenas tekakor
Anna-Helenas tekakor
Anna-Helenas tekakor

Ingredienser

  • 3 dlmjölk- + 2 dl
  • 1 dllinfrö
  • 1,5 dlhavregryn
  • 50 gjäst
  • 2 dlcrème fraiche- lätt
  • 1 tsksalt
  • 3 msksirap- ljus
  • 1 tskbakpulver
  • 10 dlvetemjöl- (600 g)

Gör så här

  1. Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrö och havregryn. Låt den svalna.

  2. Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen löst sig och tillsätt resten av mjölken, gröt, creme fraiche, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.

  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en ca 2 1/2 cm tjock kaka. Ta ut runda kakor med mått, ca 8 cm i diameter som läggs på bakpappersklädda plåtar. Nagga bröden och låt jäsa ytterligare ca 15 min.

  4. Sätt ugnen på 225°. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.

  5. Bröden går mycket bra att frysa och passar lika bra till frukost, som till mellanmål och som bröd till maten.

Vad tyckte du om receptet?