Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ankbröst med s­vartrötter & getostkräm

Ankbröst känns verkligen som ett värdigt alternativ till den traditionella oxfilén.

Ankbröst med s­vartrötter & getostkräm
Ankbröst med s­vartrötter & getostkräm
Ankbröst med s­vartrötter & getostkräm
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 2ankbröst- à 300-400 g
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • smör

Portvinskokta svartrötter

  • 600700 gsvartrötter
  • mineralvatten- citron
  • 3 dlrött portvin
  • 3 dlrött vin
  • flingsalt
  • 3 mskhonung- flytande
  • 3 msktimjan- cirka färsk
  • peppar- nymald

Getostkräm

  • 250 gkesella
  • 200 ggetost
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 tskcitronskal- rivet
  • flingsalt- och nymald peppar

Till servering

  • 1päron
  • rucolasallad
  • 3 mskvalnötter- grovhackade

Gör så här

  1. Skär ett rutmönster i ankbröstens skinn, salta och peppra. Bryn ankbrösten i smör, börja med skinnsidan.

  2. Skölj päronet och skär i klyftor. Stek dem mjuka i smör. Värm dem eventuellt en liten stund i ugnen tillsammans med ankbrösten om smöret på päronen hunnit stelna.

  3. Inför servering: Sätt ugnen på 175 grader. Efterstek ankbrösten i ugnen till 58 grader innertemperatur. Vira in i aluminiumfolie. Låt vila i 5 minuter. Skär i tunna skivor, lite på snedden.

  4. Portvinskokta svartrötter: Skala och dela svartrötterna tvärsöver. Lägg dem i vatten med pressad citron vartefter så mörknar de inte.

  5. Koka upp portvin, rött vin och salt i en traktörpanna. Lägg i svartrötterna och koka sakta under lock tills de mjuknat, 15-20 minuter.

  6. Lyft upp svartrötterna med en hål­slev. Tillsätt honung och koka ihop lagen utan lock i cirka 5 minuter.

  7. Ta från värmen, blanda i timjan och lägg tillbaka svartrötterna. Salta och peppra. Värm vid servering.

  8. Getostkräm: Mixa ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

  9. Servera ankan med svartrötterna och getostkrämen. Toppa med rucola, päron och valnötter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök