Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på ankbröst med plommonsås. Till det ganska feta ankbröstet passar det bra med en lite syrlig sås. Därför används svenska plommon tillsammans med choklad i såsen för att få lite extra syra och sötma.
Sätt ugnen på 150°. Skär ett par snitt i skinnet på ankbrösten. Krydda runt om med salt och peppar. Stek dem med skinnsidan ner ca 2 min. Vänd och stek andra sidan ca 2 min.
Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 65–68° innertemperatur, beräkna ca 20 min. Ta ut ankan och låt vila ca 5 min innan den skärs i skivor.
Sås: Kärna ur och skär plommonen i bitar. Skala och finhacka löken. Kärna ur och strimla chilin. Fräs plommon, lök och chili i 1 msk smör i en kastrull. Häll på vin och vatten och tillsätt choklad, fond och socker. Låt koka ca 5 min.
Puré: Låt majsen rinna av. Lägg den i en kastrull men spara 1 dl. Skala och skiva potatisen. Lägg den i kastrullen och tillsätt grädde, salt och cayennepeppar. Koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Mixa till en slät puré med mixerstav.
Strimla sockerärterna. Grovstrimla kålen. Stek den sparade majsen i olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Blanda i sockerärter och svartkål och stek ytterligare ca 1 minut. Krydda med salt.
Koka upp såsen och red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Vispa i 1 msk smör.
Servera ankan med majspuré, plommonsås och grönsaker.
Tips! Om du har riktigt söta plommon kan sockret i såsen minskas.