Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ankbröst med fava på svenska gråärter och karamelliserad rödlök

Ankbröst med fava på svenska gråärter och karamelliserad rödlök passar bra till fest. Fava är en grekisk ärtröra som oftast serveras med till grillad bläckfisk i Grekland men den passar lika bra till anka.

Ankbröst med fava på svenska gråärter och karamelliserad rödlök
Ankbröst med fava på svenska gråärter och karamelliserad rödlök
Ankbröst med fava på svenska gråärter och karamelliserad rödlök
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 2ankbröst- (à 350 g)
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Ärter

  • 2 dlgråärter- svenska eller gula ärter
  • 1 lvatten
  • 1grönsaksbuljongstärning
  • 1vitlöksklyfta
  • 3 mskrapsolja
  • 0,5 tsksalt

Karamelliserad rödlök

  • 2rödlökar
  • 2 msksmör
  • 2 tskhonung
  • 0,5 tsksalt

Garnering

  • atsinakrasse- spansk körvel eller vanlig körvel

Gör så här

  1. Ärter: Lägg ärterna i kallt vatten ca 12 timmar. Häll bort vattnet och koka ärterna mjuka i 1 liter vatten med buljong-tärning. Häll av kokspadet men spara det. Mixa ärterna med mixerstav. Skala och finhacka vitlöken. Blanda ner vitlöken i ärterna och tillsätt olja. Späd med ca 1 dl kokspad till lagom konsistens. Krydda med salt.

  2. Karamelliserad lök: Skala och strimla löken. Stek den på medelvärme i smör tills den börjar mjukna. Ringla över honungen och rör om. Krydda med salt.

  3. Sätt ugnen på 135°. Skåra fettkappan på ankbrösten med en vass kniv. Krydda med salt och peppar. Stek dem i en het torr stekpanna med fettet neråt först och vänd när den har fått en fin yta. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form.

  4. Tillaga mitt i ugnen till 65–70° innertemperatur. Vira in ankbrösten i aluminiumfolie eller  bakplåtspapper och låt köttet vila 10–15 min i rumstemperatur. Skär köttet i skivor.

  5. Lägg upp fava på tallrikar. Lägg på skivat ankbröst och toppa med karamelliserad lök. Garnera med örter.

Vad tyckte du om receptet?