Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ankbröst med fava på svenska gråärter och karamelliserad rödlök passar bra till fest. Fava är en grekisk ärtröra som oftast serveras med till grillad bläckfisk i Grekland men den passar lika bra till anka.
Ärter: Lägg ärterna i kallt vatten ca 12 timmar. Häll bort vattnet och koka ärterna mjuka i 1 liter vatten med buljong-tärning. Häll av kokspadet men spara det. Mixa ärterna med mixerstav. Skala och finhacka vitlöken. Blanda ner vitlöken i ärterna och tillsätt olja. Späd med ca 1 dl kokspad till lagom konsistens. Krydda med salt.
Karamelliserad lök: Skala och strimla löken. Stek den på medelvärme i smör tills den börjar mjukna. Ringla över honungen och rör om. Krydda med salt.
Sätt ugnen på 135°. Skåra fettkappan på ankbrösten med en vass kniv. Krydda med salt och peppar. Stek dem i en het torr stekpanna med fettet neråt först och vänd när den har fått en fin yta. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form.
Tillaga mitt i ugnen till 65–70° innertemperatur. Vira in ankbrösten i aluminiumfolie eller bakplåtspapper och låt köttet vila 10–15 min i rumstemperatur. Skär köttet i skivor.
Lägg upp fava på tallrikar. Lägg på skivat ankbröst och toppa med karamelliserad lök. Garnera med örter.