Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på ankbröst med calvadossås. Som variation till den klassiska apelsinsåsen serveras ankan med en äppelsmakande, gräddig sås och stekta äppelskivor.
Sätt ugnen på 150°. Skär några snitt i skinnet på ankan. Krydda den runt om med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Stek ankbrösten med skinnsidan ner först i ca 4 min. Vänd och stek på andra sidan i ca 2 min, spara fettet efter ankan i stekpannan. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och stick i en termometer. Tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 20 min.
Potatis och brysselkål: Skrubba och halvera potatisen. Ansa och halvera brysselkålen. Lägg potatis och brysselkål i en ugnssäker form. Klicka på smöret och strö över salt. Ställ formen bredvid ankan i ugnen.
Skär äpplena i ca 2 cm tjocka skivor. Stek dem i fettet efter ankan i ca 3 min på varje sida. Strö över sockret och låt det karamelliseras. Krydda äppelskivorna med 2 krm salt och 1 krm peppar.
Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i ca 2 min. Häll på 1/2 dl Calvados och låt koka upp. Tillsätt grädde, vatten, fond och soja och låt såsen koka utan lock i ca 10 min.
Ta ut och låt ankbrösten vila i ca 10 min. Höj ugnsvärmen till 250° och rosta potatis och brysselkål tills de får fin färg.
Skär ankbrösten i skivor. Koka upp såsen och vispa i 2 msk Calvados.
Fördela potatis och brysselkål på tallrikar och lägg på ankköttet. Häll på lite sås och toppa med äppelskivor. Garnera med timjan och servera resten av såsen vid sidan om.