Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ankbröst med apelsinsås

Recept på ankbröst med apelsinsås och vinbräserad lök. Serverat med härligt potatismos. Ankbröst säljs ofta i vakuum­förpackning eller frysta i välsorterade matbutiker.

Ankbröst med apelsinsås
Ankbröst med apelsinsås
Ankbröst med apelsinsås
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 2ankbröst- med fettkappan kvar
  • 1 tsksalt

Apelsinsås

  • 1apelsin- finrivet skal
  • 2 dlapelsiner- färskpressad saft
  • 2 mskströsocker
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 1 mskkalvfond- konc.
  • 0,5 tsksalt
  • 1 tskMaizenaredning- ljus
  • 1stekspad- från ankan
  • 1 msksmör

Vinbräserad lök

  • 0,5 kgrödlökar
  • 2 mskolivolja
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 0,5 mskfänkålsfrö
  • 0,5 tskströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Poatismos

  • 800 gpotatis- mjölig
  • 1 msksmör
  • 1 dlmatlagningsgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 1 tsksalt

Gör så här

  1. Anka: Sätt ugnen på 175°. Snitta fettkappan i ett rutmönster. Salta och bryn med fettkappan neråt 4–5 min tills den fått fin färg. Vänd och stek färdigt i mitten av ugnen tills innerteperaturen är 65°. Håll brösten varma i folie. Spara stekspadet till såsen.

  2. Bräserad lök: Skala och skiva löken. Hetta upp oljan och fräs löken under omrörning, ca 5 min. Häll på vinet och tillsätt fänkålsfrön och socker. Smaka av med salt och peppar. Rör om väl och låt sedan löken sjuda på svag värme under lock, ca 10 min, tills den mesta vätskan kokat in. Värm före servering.

  3. Apelsinsås: Finriv det gula skalet från 1 apelsin, som sparas till servering. Pressa saften ur 2 apelsiner. Blanda socker och vinäger i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret har smält och låt det bubbla vidare tills blandningen tar lite färg utan att bli bränd.

  4. Dra kastrullen från plattan. Blanda ner apelsinsaft, vitt vin, kalvfond och salt. Koka ihop tills ca 2 dl återstår. Strö i Maizenaredning och låt koka upp. Tillsätt stekspadet från ankbrösten. Vispa i smöret.

  5. Mos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen. Rör i smör, grädde, mjölk och salt.

  6. Servera ankan i skivor med mos, lök och sås. Strö över det finrivna apelsinskalet.

Vad tyckte du om receptet?