Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ängamat

Ängamat, kallas ibland ängasoppa, är en klassisk soppa som för tankarna till barndomen. Perfekt att laga när grönsakssäsongen är som bäst.

ÄngamatÄngamatÄngamat
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 2,5 dlmellangrädde
  • 2grönsaksbuljongtärningar
  • 400 gpotatis- gärna färskpotatis
  • 300 gmorötter- gärna späda
  • 400 gblomkål
  • 3 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 200 gsockerärter
  • 100 gbabyspenat- färsk
  • smör
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 50 gbröd- per person

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk smör i en kastrull. Tillsätt 1 liter vatten, grädde, buljongtärningar och 1 1/2 tsk salt. Låt koka ca 5 min.

  2. Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar. Lägg dem i soppan och småkoka tills de är nätt och jämnt mjuka. Ansa och skär blomkålen i mindre buketter. Lägg dem i soppan.

  3. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i soppan. Småkoka 2–3 min.

  4. Strimla sockerärterna. Rör ner sockerärter och spenat i soppan.  Krydda med 1 msk vinäger och 1 krm peppar. Servera soppan med bröd.

Vad tyckte du om receptet?