Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ångad torsk med räkor, kål och brynt sojasmör

Recept på ångad torsk med räkor, kål och brynt sojasmör, en festlig rätt att servera mitt i veckan för extra guldkant eller som helgmat. Gör paket av bakplåtspapper som viks runt fisk och grönsaker.

Ångad torsk med räkor, kål och brynt sojasmörÅngad torsk med räkor, kål och brynt sojasmörÅngad torsk med räkor, kål och brynt sojasmör
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 bitartorskfilé- eller sejfilé MSC- eller ASC-märkt (à 150 g)
  • 1 dlsalt
  • 1 lvatten- kallt
  • 1fänkålsstånd- litet, med dill
  • 300 gsavojkål
  • 500 gräkor- med skal
  • 1 tskcitronskal- rivet
  • 75 gsmör
  • 2 tsksoja- japansk
  • 2 tskcitron- pressad

Potatiskross med bacon

  • 700 gpotatis
  • 2 msksmör
  • 1 dlmjölk
  • 1 tsksalt
  • 4 skivorbacon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Rör salt och vatten tills saltet löses upp. Lägg i fiskbitarna och låt dem ligga i rimlagen ca 10 min, ta upp och torka av med hushållspapper.

  2. Ansa och skär fänkål och savojkål tunt. Spara ”dillen” på fänkålen. Förväll kålen ca 1 minut i kokande lättsaltat vatten. Låt rinna av. Lägg högar av kålen på fyra bitar bakplåtspapper.

  3. Lägg en bit fisk på varje hög. Vik ihop till luftiga paket med kål och fisk i mitten. Knyt ihop ändarna och lyft över paketen på en plåt.

  4. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 15 min, till 54°. Skala räkorna, blanda med citronskal och fänkålsdill.

  5. Skala och koka potatisen mjuk, mosa med potatisstöt till ett kross. Blanda ner smör, mjölk och salt. Stek baconet knaprig. Hacka och vänd ner det i potatiskrosset.

  6. Bryn smöret på medelvärme. Blanda smör, soja och citron. Rör om så det skummar.

  7. Servera paketen med räkorna och skeda över smöret. Potatiskross serveras vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?