Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ananascarpaccio med kokoskräm och örtsorbet

Recept på ananascarpaccio med kokoskräm och örtsorbet. Det blir mer sorbet än vad som går åt, men den kan sparas i ­frysen och ätas till exempelvis fruktsallad. Alla moment i ­desserten går att förbereda.

Recept: Sara Aasum Hultberg

Ananascarpaccio med kokoskräm och örtsorbetAnanascarpaccio med kokoskräm och örtsorbetAnanascarpaccio med kokoskräm och örtsorbet

Ingredienser

  • 1ananas

Kokoskräm

  • 1gelatinblad
  • 3 dlkokosgrädde
  • 0,75 dlströsocker
  • 1 tsklimeskal- rivet

Örtsorbet

  • 2 dlvatten
  • 2,5 dlströsocker
  • 0,5 dlglykos
  • 2 krukormynta
  • 1 krukakoriander
  • 1 krukadill
  • 1 krukapersilja
  • 3 dläppelmust
  • 1 dlcitron- pressad

Garnering

  • granatäppelkärnor
  • kokos- färsk, hyvlad
  • örter- t ex krasse, mynta eller koriander
  • ätbara blommor- t ex penséer

Gör så här

  1. Kokoskräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp hälften av kokosgrädden med sockret. Ta kastrullen från plattan. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i grädden. Tillsätt försiktigt resten av kokosgrädden och blanda i limeskal. Ställ smeten i kylen ca 1 dygn.

  2. Ananas: Sätt ugnen på 150°. Ställ den hela ananasen på en plåt och tillaga ca 1 ½ timme, beroende på storlek, tills den är helt genombakad. Lägg ananasen i kylen tills den är kall.

  3. Skär bort skalet från ananasen och skär den i tunna skivor eller hyvla på en mandolin.

  4. Sorbet: Koka upp vattnet med socker och glykos och låt lagen kallna i kylen. Repa bladen från örterna. Mixa sockerlagen med örterna, en ört i taget, tills det är helt mixat. Var försiktig med myntan så att den inte mixas för länge, den kan då bli lite brun. Blanda i äppelmust och citronsaft. Frys smeten i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant).

  5. Spritsa eller skeda ut kokoskrämen i botten på tallrikar. Täck med skivor av ananas. Toppa med granatäppelkärnor, hyvlad färsk kokos, örter och ätbara blommor. Lägg två ägg sorbet på varje tallrik och servera.

Vad tyckte du om receptet?